Boursot Pére & Fils

 

 Boursot Pére et Fils hører hjemme i Chambolle Musigny og drives i dag af de 2 brødre Romaric og Romuald. Allerede i 1550, det længste de kan spore familietræet tilbage, ejede man vinmarker i Chambolle. Brødrene er dermed minimum den 15. generation på stedet og man har altid holdt til i de samme bygninger midt i byen.  

 

 Romaric er den ældste af de 2 brødre. Han er født i 1988 og studerede international handel inden hans indtrædelse i familieforetagendet i 2011. Hans bror studerede ønologi på universitet og kom ind og overtog vinmarksarbejdet og ansvaret for vinfremstillingen i 2012. De ejer selv 2,5 hektar vinmark, det er de samme man har ejet i generationer og lejer eller køber druer fra yderligere 1,5 hektar. Lejeaftalerne er indgået med folk de kender grundigt. De druer man indkøber hos Boursot, er kun fra producenter, hvor de selv får lov til at stå for høsten. Om det er egne druer eller købte, arbejdes der udelukkende efter økologiske principper i marker og kælder. De 2 brødre laver alt arbejdet selv, de har ingen ansatte undtagen under høsten selvfølgelig.

 

 I de første par år efter Roamric og Romuald overtog, gik det stille og roligt, det var først efter et par år at de startede revolutionen. På salgs siden betød det at man begyndte at eksportere vin. Forældrene solgte 95% af produktion ved stalddøren, og resten rundt om i Frankrig. Der blev bygget nye faciliteter ved Gilly-les-Citeaux, for at få mere plads og frihed til at være på forkant med vinene. På selve vin siden blev der også ændret på det meste. Man gik over til økologisk produktion, der bliver nu pløjet mellem rækkerne, der bruges kun organisk gødning, lavere høstudbytter og fra 2016 begyndte de med at vinificere uden tilsætning af svovl (det turde de dog ikke i 2021) De tilsætter dog lidt svovl når vinene omstikkes efter endt malolaktisk gæring, samt lidt når de tappes på flaske.

 

 Romaric understreger, at de ikke er ude på at lave natur vin, selvom det samlede svovlniveau er meget lavt, og sagtens kunne passe indenfor i den kategori. Men de vil gerne have at vinene har en undertone, som når man knuser en håndfuld druer i hånden og dufter til dem med det samme. Det mener de, at det lave svovlniveau bidrager med.

 

 Vinifikationen er nu med 20-30% hele klasser, efter at de tidligere altid har været 100% afstilket. Man starter med cirka 6 dages kold maceration, bruger selvfølgelig kun druernes egne gærceller og tilsætter ingen former for enzymer. Den samlede macerationstid er på cirka 20 dage, og ekstraktionen forgår stort set kun med ”Pump over” teknikken, og som regel kun en enkelt gang om dagen.

 

 Efter endt gæring lagres vinene i 14-16 måneder på nye og brugte fade, samt fra og med 2017, på ler amphora. Man bruger 3 forskellige bødker til fadene og samlet bruger de træ fra 5 forskellige skove. Fadene er brændt meget let. Amphora er som bekendt en helt neutral beholder for vin, og de har udvalgt nogen med den samme tæthed i porerne som egetræsfadene har, så vinene ikke risikerer at blive for reduktive. De synes at amphora bidrager med ekstra friskhed til vinene.

 

 Det har været et gnidningsfrit generationsskifte, men da deres far så de første 2 amphora, de havde indkøbt, var han klar til at indlægge dem på den lokale tosseanstalt. I dag synes han, at den del af vinene, der lagrer på amphora er bedst. Der er ingen tvivl om, at de er de mest friske. For Romaric og Romuald får deres vine det bedste udtryk med 1/3 nye fade, 1/3 brugte fade og 1/3 amphora. Derfor har de i 2022 indkøbt 15 nye amphora, så alle vine kan lagres på nøjagtig samme måde fremadrettet.

 

 

 Her følger en liste med de vine jeg har udvalgt.

 

  • Bourgogne Blanc

 Fra en 0,45 hektar parcel beliggende nedenfor Chambolle Musigny, hvor druerne indkøbes fra. Vinstokkene har en gennemsnitsalder på 45 år. Lagringsperioden er 10 måneder på 350 liters fade, hvoraf 20% er nye fade og 80% er brugte fade.

 

  • Bourgogne Rouge

 Fra 2 parceller på tilsammen 0,67 hektar parcel beliggende på den anden side af hovedvejen øst for Vosne Romanée. Vinstokkene har en gennemsnitsalder på 40 år. Vinen er gæret og lagret udelukkende på ståltank.

 

  • Cote de Nuits Villages

 Et nogenlunde 50/50 blend fra 2 forskellige marker. Den ene part er fra den højt beliggende vinmark Le Vaucrain, der ligger i den allernordligste del af Comblancien. Den anden er fra den ligeledes højtbeliggende La Montagne mark fra Corgoloin. En meget elegant vin.

 

  • Savigny les Beaune

 Fra en 0,22 hektar parcel i marken Les Ratausses, marknavnet optræder dog ikke på etiketten, og fra indkøbte druer. Gennemsnitsalderen på vinstokkene er 35 år. Nok den af vinene, der bliver først drikkeklar uanset årgang. Les Ratausses er nærmest flad som en pandekage med en del overjord, men den smager meget lettere end vin fra sådan et terroir.    

 

  • Chambolle Musigny, Les Nazoires

 Fra en 0,47 hektar hvor vinstokkene har en gennemsnitsalder på 55 år. Det er ikke så overraskende i deres Chambolle vine, at elegancen og transparentheden kommer mest til udtryk. Denne her ingen undtagelse, virkelig flot Village vin. Masser af parfume i næsen stor bouquet for en Village vin. Navnet på marken står dog ikke på etiketten.

   

  • Chambolle Musigny 1.Cru, Les lavrottes

 Fra en 0,09 hektar lille parcel, hvor vinstokkene har en gennemsnitsalder på 50 år. Det giver en produktion på sølle 450 flasker i en perfekt årgang. Klart den mest luftige og rødfrugtede af alle 1.Cru’erne. En kæmpe modsætning til Fuées og Bonnes Mares som den ligger lige under. Den smager af kalksten, en forførende vin hele vejen igennem.

 

  • Chambolle Musigny 1.Cru, Les Chatelots

 Fra en 0,12 hektar lille parcel hvor vinstokkene også har en gennemsnitsalder på 50 år. Det giver en produktion på sølle 600 flasker i en perfekt årgang. Igen er det så tydeligt at smage og specielt dufte den lerede undergrund. Mere struktureret end Lavrottes, men stadigvæk meget Chambolle i udtrykket.

 

  • Chambolle Musigny 1.Cru, Les Fuées Vieilles Vignes

 Fra en 0,70 hektar parcel hvor vinstokkene har en gennemsnitsalder på over 75 år. Det er husets mest komplekse Chambolle ingen tvivl om det. Her har vi jernindholdet i undergrunden og sammen med de gamle vinstokke, giver det en mere cremet og kompakt vin. Frugten smager som 50% mørke og 50% lyse bær. Den har behov for en håndfuld år før end hele potentialet kan fornemmes.